Verhaal, 12 april 2022

Convoi over zijn 'speciale plek' in Nederland: de Grote Markt in Den Haag

In café Hoender en Hop op de Grote Markt in Den Haag ontmoette de Congolese Convoi zijn toekomstige vrouw Sahar. Door haar kreeg Convoi weer grond onder zijn voeten en nam zijn integratie in de Nederlandse samenleving een vlucht vooruit.
placeholder

Schuchter aan de zijlijn

'Toen ik aan kwam fietsen zag ik haar al zitten op het terras. Het was onze allereerste date en prachtig weer, een teken dat mijn leven vanaf dat moment alleen maar berg- opwaarts zou gaan.

Ik zat in een lastige periode. Den Haag was mijn eerste echte woonplaats nadat ik uit het azc verhuisde en hoewel ik opgetogen was over mijn nieuwe start voelde ik me ook onzeker. Ik sprak de taal niet, kende nog niemand en omdat ik verlegen ben legde ik niet makkelijk contact met Nederlanders.

Terwijl ik nog schuchter aan de zijlijn slenterde, stond Sahar al met beide benen in de maatschappij. Na haar vlucht uit Iran had ze de taal vlot geleerd, al veel Nederlandse mensen in haar vriendenkring en deed ze vrijwilligerswerk bij VluchtelingenWerk.

placeholder

Licht in het donker

Na onze eerste date op het terras volgden er nog twee naar Madurodam en Scheveningen, waar we op het strand voor het eerst hand in hand liepen. Sahar werd mijn licht in het donker. Zij liet me zien waar ik allemaal naartoe zou kunnen gaan.

Onze communicatie verliep die eerste maanden via Google Translate. Handig maar evengoed frustrerend. Ik wilde dolgraag een normaal gesprek met haar kunnen voeren en begon de Nederlandse taal te leren. Anderhalf jaar na onze eerste ontmoeting rondde ik mijn inburgering af.

Nu, vijf jaar later, wonen we samen en hebben een zoon van anderhalf jaar, Lucas. Door Sahar bloeide ik op en kreeg ik grond onder mijn voeten. Omdat we uit verschillende culturen komen is het niet altijd makkelijk, maar wanneer we ons ergeren zoeken we altijd ons tafeltje op om samen even te praten. Het tafeltje waar alles begon.'

  • In onze rubriek 'Mijn Plek' vertellen vluchtelingen over een speciale plek in Nederland, die na hun aankomst veel voor hun betekende.

Steun vluchtelingen als Convoi

Iedere vluchteling zoals Convoi heeft een eigen verhaal. Met jouw steun geven we vluchtelingen de begeleiding die ze nodig hebben om hun toekomst in Nederland op te bouwen. Help daarom nu mee met een gift.
Ja, ik help mee