Verhaal, 11 april 2022

Iraanse broers timmeren hard aan de weg als DJ-duo Vessbroz

Moeten vertrekken uit een land waar dancemuziek streng verboden is om nu, vanuit Waalwijk, als dj-duo hard op weg te zijn naar internationale roem. Maak kennis met de hardwerkende en getalenteerde Iraanse broers Armia en Arsham, beter bekend onder hun artiestennaam Vessbroz.
placeholder

Op de vlucht

Van jongs af aan zijn de broers al met muziek bezig. Als tienjarige speelde Arsham al op zijn keyboard en sloot Armia zich bij hem aan met zang. Arsham, lachend: ‘Het klonk echt vreselijk, maar onze familie herkende er met veel liefde muziek in.’ Het was de start van hun gezamenlijke liefde voor muziek. In de jaren die volgden keken ze dagelijks urenlang naar muziekclips op MTV, namen hun lievelingsliedjes op en speelden die honderden keren af.

Toen hij ouder werd kwam Armia in een situatie terecht waarin het niet langer meer veilig was in zijn thuisland. Op 18-jarige leeftijd vluchtte hij naar Maleisië om daar een nieuw leven op te bouwen. Drie jaar later sloot broer Arsham zich bij hem aan. Arsham studeerde er aan het conservatorium en samen volgden ze dj-workshops en bestudeerden eindeloos dj-tutorials op YouTube. Maar ook in Maleisië achtervolgden de problemen waarmee de broers in Iran te maken hadden, waarna de broers naar Nederland vertrokken.

TikTok succes

‘Het was altijd al een droom om naar Nederland te gaan, omdat dit land internationaal bekend staat om zijn grote dancescene- en festivals’, vertelt Arsham. Festivals waar zij zelf ook op het podium zouden staan in 2020, maar helaas gooide corona roet in het eten. In plaats van stil te zitten of een ander beroep te kiezen, zetten de broers stug door. ‘We besloten onze pijlen te richten op social media’, vertelt Armia. Met humoristische posts over de Nederlandse cultuur en natuurlijk over muziek timmeren de broers daar hard aan de weg. Iedere avond zijn de broers live op TikTok en luisteren er gemiddeld 60.000 mensen mee naar hun shows.

"Maak je dromen waar door hard te werken", is het motto van de broers waarmee ze graag anderen inspireren. Vluchtelingen geven ze mee om niet te wachten tot ze de taal beheersen om iets te kunnen starten in Nederland. Armia: 'Het is juist goed om direct actief te zijn met je passie of vrijwilligerswerk. Zo kan je het leren van een nieuwe taal combineren met het ontmoeten van nieuwe mensen, en begrijp je sneller de Nederlandse cultuur.’

Om zich heen ziet Armia dat veel vluchtelingen hetzelfde leven als in hun thuisland. ‘Dat kan frictie geven, omdat Nederland in veel opzichten een ander land is,’ vertelt hij. ‘Als je altijd in een warm land hebt gewoond en naar Nederland komt, trek je toch ook een jas aan als het koud is? Je past je aan. Dat betekent niet dat je jouw eigen cultuur moet vergeten, maar dat je wel integreert.’

Steun vluchtelingen zoals Armia en Arsham

Vluchtelingen zoals Armia en Arsham hebben allemaal een eigen verhaal. Met jouw steun geven we vluchtelingen de begeleiding die ze nodig hebben om hun toekomst in Nederland op te bouwen. Help daarom nu mee met een gift.
Ja, ik help mee