Neveen (39) vertelt over vooroordelen

Verhaal, 7 oktober 2020
Leestijd, 2 min.
Je plek vinden in Nederland is al moeilijk genoeg. Maar wat als je ook nog eens tegen hardnekkige vooroordelen moet opboksen? Neveen vertelt tegen welke vooroordelen zij als vluchteling aanloopt én hoe zij ermee omgaat.
placeholder

Vastgebakken vooroordelen

'Ik moest mijn oude buurvrouw meerdere keren geruststellen: "Nee, mijn man slaat me niet en van hem hoef ik geen hoofddoek te dragen. Die keuze maakte ik zelf, vanuit mijn hart." Ik vond het niet erg haar uit te leggen dat ik een lieve man heb. Iedereen heeft nu eenmaal vooroordelen en die worden vaak versterkt door de media.'

Goed bedoeld

Zo dacht ik bijvoorbeeld dat alle Europese vrouwen een luxeleven leidden, maar nu weet ik: ze werken harder dan ik vroeger deed in Syrië. Mijn oude buurvrouw was dan misschien bevooroordeeld, ze bedoelde het goed. Dat voelde heel anders op de taalschool van mijn dochter. Ondanks haar goede resultaten kreeg mijn dochter het laagste schooladvies. "Alle Syriërs willen dat hun kinderen advocaat of arts worden, maar dat zit er niet altijd in", zei haar docent toen ik vertelde hoe goed mijn dochter kan leren.

Pijnlijk

'Samen met VluchtelingenWerk zorgden we ervoor dat ze toch mocht beginnen op het vmbo. Inmiddels heeft ze bijna haar havodiploma. Laatst kreeg mijn dochter een berichtje van haar oude docent. "Sorry dat ik niet in je geloofde." Wat deed dat pijn. Als docent was dat júíst haar taak.'

Steun vluchtelingen als Neveen

Iedere vluchteling zoals Neveen heeft een eigen verhaal. Met jouw steun geven we vluchtelingen de begeleiding die ze nodig hebben om hun toekomst in Nederland op te bouwen. Help daarom nu mee met een gift.