Vluchtelingen volgen kappersopleiding in Kappersbus

Zo snel mogelijk (weer) aan de slag als kapper. Dat willen vluchtelingen die meedoen aan het Haarlemse initiatief De Kappersbus van VluchtelingenWerk, Agros en Pasmatch. Deelnemers volgen een kappersopleiding en daar kunnen alle Haarlemmers van profiteren: zij kunnen zich laten knippen in de enige echte Kappersbus.
placeholder

Waarom is het project belangrijk?

Veel vluchtelingen in Haarlem bleken ervaring te hebben in het kappersvak. Hoewel er in Nederland een tekort is aan kappers, is een baan vinden voor deze doelgroep moeilijker dan gedacht. Onder meer de taalbarrière en gebrek aan ervaring met Nederlandse klanten en nieuwe kniptechnieken maken het extra lastig. Daarom startten VluchtelingenWerk, Agros en Pasmatch een kappersopleiding op maat, speciaal afgestemd op deze doelgroep.

Wat is de Kappersbus?

De praktijklessen worden gegeven vanuit een heuse kappersbus, onder begeleiding van twee ervaren trainers. De tot kapperszaak omgebouwde passagiersbus staat op het terrein van de Snuffelmug, aan het Surinamepad in Haarlem*. Elke donderdag kunnen buurtbewoners of andere belangstellenden zich er laten knippen, voor een erg gereduceerde prijs (enkel de materiaalkosten). Soms is het even behelpen, want de bus moet worden gestart voor water en warmte. Toch is deze praktijkervaring onmisbaar voor de deelnemers van De Kappersbus.

Het doel

Deelnemers van De Kappersbus volgen een kappersopleiding van 6 tot 8 maanden. Aan bod komen basisknipvaardigheden en moderne technieken. Ook gaan de deelnemers aan de slag met Nederlandse vaktermen en oefenen zij met omgangsvormen en klantvriendelijkheid tijdens rollenspellen. Knippen en verven wordt geoefend in De Kappersbus, op poppen en op échte modellen. Daarnaast moeten deelnemers gedurende 4 maanden 2 dagen per week stagelopen. Uiteindelijke doel is een werkplek. 

Voor wie?

Motivatie en slagingskansen zijn belangrijke voorwaarden om mee te doen aan De Kappersbus. Deelnemers hebben dan ook ervaring of talent als het om knippen gaat, spreken redelijk Nederlands en zijn beschikbaar voor de theorie- en praktijklessen.

*De Kappersbus is tijdelijk op een andere locatie. Vanaf half januari 2019 staat hij weer aan het Surinamepad.