Inburgeringscursus

Als vluchtelingen een verblijfsvergunning krijgen, moeten zij verplicht inburgeren. Dat betekent dat ze een inburgeringsexamen moeten doen. Als zij dat hebben gedaan, kunnen zij beter meedoen aan de Nederlandse samenleving. Zij kunnen dan een opleiding volgen en hebben daarmee meer kans op werk. Statushouders zijn vrij om zelf een school te kiezen waar zij willen inburgeren, zij kunnen voor een persoonlijk advies terecht bij voorlichters bij Maatschappelijke begeleiders van de lokale hulpverleningsinstantie. Ook VluchtelingenWerk locaties bieden dit persoonlijke advies op maat, waar wordt gekeken naar de doelen, capaciteiten en competenties van een vluchteling en welke school het beste bij hen past.
placeholder

VluchtelingenWerk biedt in veel gemeenten cursussen alfabetisering, Inburgering, Staatsexamen I NT2 en Staatsexamen II NT2. Ons lesprogramma is speciaal op vluchtelingen afgestemd en voor elke cursist is er een traject op maat. Onze klassikale lessen worden gegeven door NT2-docenten, ondersteund door vrijwillige klassenassistenten.  Daarnaast koppelen we cursisten aan een vrijwillige taalcoach. Deze taalkoppels gaan er, buiten de les, samen op uit om de taal te leren. VluchtelingenWerk bezit het vereiste keurmerk Blik op Werk en voldoet aan de eisen van de inburgeringswet. 

Vluchtelingen zijn op dit moment zelf verantwoordelijk voor hun inburgering. Om te bewijzen dat ze de taal spreken en weten hoe de Nederlandse samenleving in elkaar zit, leggen nieuwkomers een verplicht inburgeringsexamen af. Het inburgeringsexamen (A2) bestaat sinds uit zes onderdelen: Schrijfvaardigheid, Leesvaardigheid, Spreekvaardigheid, Luistervaardigheid, Kennis Nederlandse Maatschappij en Oriëntatie Nederlandse Arbeidsmarkt. Slaagt iemand voor alle onderdelen, dan is hij ingeburgerd en krijgt hij een inburgeringsdiploma.

Inburgeren per 2022
In 2022 verandert de Wet Inburgering en krijgt de gemeente de regie in het inburgeringstraject van statushouders. Wij zijn daar op voorbereid en kunnen de B1 route en de Z-route aanbieden. Het worden intensieve trajecten met een meer duaal karakter, waarbij we onder andere gaan werken met de methode Spreektaal (van 'Het begint met Taal'). Daarnaast gaan we veelal werken met de methode "Praat je mee" (van Uitgeverij Kleurrijker).

Waarom inburgeren bij VluchtelingenWerk?

  • Ruime ervaring met inburgering en begeleiding van vluchtelingen;
  • Persoonlijke begeleiding in de klas door een NT2 docent én een vrijwillige klassenassistent;
  • De docenten zijn gecertificeerd op NT2;
  • De cursus is gecertificeerd met keurmerk Inburgering (Blik op werk);
  • Bij verhuizing de mogelijkheid om het traject in een andere regio te vervolgen;
  • Nederlands oefenen in praktijksituaties met een persoonlijke taalcoach;
  • Groeps- en individuele activiteiten tijdens het hele traject;
  • Kleine klassen (minimaal 10, maximaal 15 cursisten);
  • 8 uur klassikaal les per week;
  • Intensieve lessen voor een betere leerontwikkeling.

VluchtelingenWerk heeft al 40 jaar ervaring met vluchtelingen. Wij weten als geen ander hoe belangrijk de voorbereiding op het inburgeringsexamen is. Ons inburgeringsprogramma, dat   beproefd en steeds verbeterd is, is succesvol gebleken.