Gemeenten & Professionals, 28 februari 2020

Na intensief (taal)traject, nu snel aan het werk

Na 18 weken hard werken, ontvingen 19 cursisten van onze pilot ‘Taalsnelweg naar Werk’ tijdens de slotbijeenkomst in Gorinchem hun certificaat. De cursisten hebben vanaf oktober tot en met eind februari een intensief traject gevolgd. Zij kregen les in de taal, omgaan met geld en budgetcoaching via het project Euro-Wijzer en het project VIP (Vluchtelingen Investeren in Participeren) arbeidscoaching en les in het maken van mooie cv’s, het houden van een goed sollicitatiegesprek en nog veel meer. Bovendien kregen de deelnemers les in sport en bewegen.
placeholder

Taalsnelweg naar Werk is een pilot in het kader van de Veranderopgave die VluchtelingenWerk - met geld van het Ministerie - samen met de gemeenten Gorinchem, Vijfheerenlanden en Molenlanden en sociale dienst Avres uitvoert. Het was een succesvol traject! Dertien van de 19 deelnemers hebben er inmiddels een stageplek of werkervaringsplaats aan overgehouden, de anderen gaan op korte termijn aan het werk.

Extra taalles in avonduren

Zina vertelde tijdens de slotbijeenkomst blij dat ze aan de slag gaat als bloemiste. Zij was dat ook in Syrië en kan haar droombaan in Nederland op deze manier voortzetten. Mario uit Libanon begint bij een architectenbureau, anderen gaan aan de slag in de zorg, mogen meelopen op een basisschool, of lopen drie maanden stage als vorkheftruckchauffeur of stucadoor. 'Alle werkgevers zijn geselecteerd door Avres. Dat proces is heel goed gegaan. Het is nu aan onze mensen. Als zij het goed doen, dan maken ze kans op een aanstelling', aldus Ellis Suur, projectleider van de Taalsnelweg.
Tien van de deelnemers combineren hun baan met het verder studeren. Zij volgen in dit duale traject (werken en leren tegelijk) twee avonden in de week les om de taal nog beter te leren en straks op B2-niveau examen te kunnen doen. Leslocatie Gorinchem gaat daarvoor speciaal ook in de avonduren open.

Meer zelfvertrouwen

Als afsluiting gaven de deelnemers mooie presentaties, waarbij zij voor een zaal vol mensen trots lieten horen wat zij geleerd hebben. En dat volledig in het Nederlands! Ze zijn blij met meer vertrouwen het gesprek met onbekenden aan te kunnen gaan, 10-minuten gesprekken op de scholen van hun kinderen te kunnen begrijpen en hoe zij bijvoorbeeld een situatie kunnen uitleggen bij de huisarts. Bovendien helpt de training van Euro-Wijzer hen straks ook een goede verzekering af te sluiten en verstandige financiële beslissingen te nemen. 'Maar, we hebben ook veel over onszelf geleerd', zegt een deelneemster.
Suur: 'Ik ben trots op deze groep, op de vorderingen die de deelnemers stuk voor stuk hebben gemaakt. Neem Mario: hij kwam rechtstreeks uit het AZC. Nu gaat hij dus aan de slag op een architectenbureau. Zijn taalniveau is in drie maanden intensief les geweldig verbeterd. Mensen denken nu dat hij een goed Nederlands sprekende Italiaan is.'

Tweede groep staat klaar

Het traject was best pittig, erkennen de cursisten. 'Als vrouw is het soms moeilijk om vijf dagen per week zoveel uur naar school te gaan, het huishouden te doen en voor de kinderen te zorgen. En, mijn man kan niet goed koken', vertelt een deelneemster. Dat er ook veel gelachen is, is een feit! Met leuke rollenspellen hadden de deelnemers de grootste lol, terwijl zij de taal leerden.
De eerste groep heeft het traject afgerond, een tweede groep (met 17 cursisten) staat klaar om ook te beginnen met Taalsnelweg naar Werk. De 'oude' deelnemers hebben nog wat tips: 'Kom op tijd, maak altijd je huiswerk, ga elke dag naar school en heb vooral respect voor elkaar. En, herhalen, herhalen, herhalen!'
'Wees ook niet bang om fouten te maken, want daar leer je juist van.' Waarom Taalsnelweg? 'Je leert sneller dan op een normale school en je leert binnen een korte tijd ontzettend veel. Ik kan nu 90 procent van een gesprek volgen en begrijpen.'

Lees hier een eerder verhaal over deze prachtige pilot: https://www.vluchtelingenwerk.nl/zuidwestnederland/hard-onderweg-op-de-taalsnelweg-naar-werk
Klik hier voor het filmpje dat onze samenwerkingspartner Avres met cursiste Zina maakte.

 

 


Bied Afghanen bescherming

VluchtelingenWerk Nederland roept het Nederlandse kabinet op om Afghaanse vluchtelingen de bescherming te bieden die zij nu heel hard nodig hebben. Help ook mee en laat je stem horen!
Teken nu de petitie