Feit of fabel: is Nederland aantrekkelijker voor asielzoekers dan onze buurlanden?

Nieuws, 12 mei 2024
Leestijd, 3 min.
Je hoort vaak dat Nederland een magneet is voor asielzoekers. Ons asielbeleid zou soepeler zijn dan dat van onze buurlanden. Maar is dat ook echt zo? Het antwoord is: nee. We zoomen in op de feiten en cijfers.

Loading

Buurlanden vangen meer asielzoekers op

Als het Nederlandse beleid aantrekkelijker is dan onze buurlanden, moet je dat terugzien in de opvangcijfers. Toch?

Dat is niet het geval.

In 2022 ontving Nederland twee asielverzoeken per 1.000 inwoners. Dat aantal zit precies op het Europees gemiddelde. Nederland staat daarmee op de dertiende plek van alle EU-lidstaten. Cyprus en Oostenrijk kregen van alle lidstaten verreweg de meeste asielverzoeken.

Kijkend naar onze buurlanden: de afgelopen vijf jaar kregen Duitsland en België zo’n 35% meer asielverzoeken per hoofd van de bevolking dan Nederland. (Eurostat, 2022) 

Cijfers over vluchtelingen in Nederland

placeholder

per 1.000 inwoners

Nederland ontving in 2022 twee asielverzoeken per 1.000 inwoners. Dat aantal zit precies op het Europees gemiddelde. Nederland staat daarmee op de dertiende plek van alle EU-lidstaten. (Bron: CBS)

placeholder

kreeg een verblijfsvergunning

In 2022 was het zogeheten inwilligingspercentage in Nederland 85%. Dat betekent dat 85% van de asielzoekers een verblijfsvergunning kreeg. Dit inwilligingspercentage verschilt heel erg per jaar. In de periode 2014 - 2022 schommelde het tussen de 34% en de 85%. Waarom dat zo is, lees je verderop op deze pagina. (Bron: Eurostat)

placeholder
0,7 %

van de vluchtelingen wordt opgevangen door Nederland

Nederland vangt 0,7% van alle vluchtelingen wereldwijd op. De top 3 is voor Turkije (12,1%), Iran (11,6%)  en Duitsland (7,1%). (Bron: UNHCR)

Criteria voor asiel ook bijna hetzelfde

Hoe zit het met de criteria om asiel te krijgen? Zijn die in Nederland anders dan in onze buurlanden?

Nee, nauwelijks. De criteria zijn in grote lijnen hetzelfde. Dat is ook niet zo gek, want daar zijn Europese afspraken over gemaakt.

Binnen die afspraken hebben landen nog wel ruimte om eigen accenten te leggen, maar uit onderzoek van het ministerie van Justitie & Veiligheid is gebleken dat de accenten in Nederland bijna hetzelfde zijn als in Duitsland en België.

Er zijn – helaas – wel Europese landen die heel hard hun best doen om vluchtelingen buiten de grens te houden. Je hebt vast weleens over deze (gewelddadige) pushbacks gehoord. Maar deze pushbacks zijn illegaal en staan los van het asielbeleid.

Hoog inwilligingspercentage zegt niks

In het debat over ons zogenaamde soepele asielbeleid gaat het ook vaak over het hoge inwilligingspercentage. Het inwilligingspercentage is het aantal asielverzoeken dat de IND goedkeurt.

En het klopt: Nederland heeft een relatief hoog inwilligingspercentage. Tegenover de 85% in Nederland, werd in 2022 in andere EU-landen gemiddeld 48% van de asielverzoeken ingewilligd. 

Maar het inwilligingspercentage zegt eigenlijk niets over hoe streng of hoe soepel het asielbeleid van een land is.

Hieronder lees je hoe dat zit.

Asielzoekers vluchten niet ergens ‘naartoe’

Cijfers en inwilligingspercentages: allemaal leuk en aardig, maar het is belangrijk om te onthouden dat veel asielzoekers vooral ergens vandaan vluchten, in plaats van ergens naartoe. Onderweg moeten ze een bestemming zoeken. 

En dat is heel lastig. Want we noemden hierboven al de gewelddadige push-backs. Ook zijn er landen - zoals Griekenland - die zo'n lange wachtlijst hebben, dat je jarenlang in een vluchtelingenkamp op je asielprocedure moet wachten. Dat dwingt vluchtelingen haast om door te reizen. Niemand wil vijf jaar in een tentje slapen, zonder toekomstperspectief.

Waarom komen vluchtelingen naar Nederland?

Je weet nu dat er geen bewijs is voor de zogenaamde ‘aanzuigende werking’ en dat vluchtelingen sowieso niet ergens naartoe vluchten.

Misschien vraag je je nog wel af: waarom uiteindelijk Nederland? Wat maakt dat vluchtelingen hier terechtkomen?

Dat heeft te maken met factoren zoals de taal en de aanwezigheid van vrienden en familie. Oftewel: factoren die ervoor zorgen dat je er niet alleen voor staat als je een leven moet opbouwen in een onbekend land.

Feit of fabel? Test je kennis!

Verdwaald in de discussie over vluchtelingen? Ontdek wat de feiten én de fabels zijn.