Primair onderwijs: gratis lesmateriaal

Geef je les aan de bovenbouw van de basisschool? Dan kun je onderstaande lespakketten gratis inzetten bij jou in de klas.
placeholder

Lespakket ‘Leven in Veiligheid’

VluchtelingenWerk biedt verschillende lessen voor de groepen 7/8: Het tweedelig lespakket ‘Leven in veiligheid’ en extra verdiepende lessen, speciaal ontwikkeld voor het digibord.

Lespakket 'Leven in veiligheid'
placeholder

Lespakket 'Geef vrijheid een gezicht''

Oorlog, onderdrukking en vluchten: het is van alle tijden. In het online lesmateriaal Geef vrijheid een gezicht ontmoeten Sara en Trijneke elkaar. Beiden waren ze nog kind toen de oorlog uitbrak in hun land. Ze liepen gevaar: de Nederlandse Trijneke tijdens de Tweede Wereldoorlog door het verzetswerk van haar vader, Sara acht jaar geleden in Syrië. In deze film praten Sara en Trijneke over oorlog, vluchten en vrijheid en geven handvatten om het gesprek hierover in de klas aan te gaan.

Geef vrijheid een gezicht
placeholder

Lespakket 'Hier ben ik veilig'

Dit lespakket bestaat uit twee interactieve lessen met opdrachten. De kinderen leren wat vluchtelingen zijn en hoe het is om als vluchteling naar Nederland te komen. Ook vooroordelen komen aan bod. Na afloop begrijpen de leerlingen waarom mensen vluchten, wanneer zij in Nederland mogen blijven en wat vluchtelingen nodig hebben om zich hier thuis te voelen. Dit lespakket bevat filmpjes, een powerpoint presentatie, een docentenhandleiding en werkbladen.

placeholder

Samen in actie voor vluchtelingen

Samen met de klas in actie komen voor vluchtelingen? Bedenk een leuke actie en laat de leerlingen dit zelf organiseren. Via ons actieplatform delen we ideeën ter inspiratie en geven we tips en ondersteuning bij het opzetten van acties.

Gastles: vluchteling in de klas (ook online)

Onder het motto Bekend maakt Bemind gaat jouw klas in gesprek met iemand die zelf heeft moeten vluchten. Zo geven wij een vluchteling een podium. Twee getrainde vrijwilligers komen langs in de klas, één van hen heeft een vluchtelingachtergrond. Zijn of haar persoonlijke verhaal staat centraal in de gastles. Natuurlijk is er veel ruimte voor de kinderen om vragen te stellen. Ook een online voorlichting is nu mogelijk!