Afghanistan: onder het juk van de Taliban

Sinds 2021 is de Taliban weer aan de macht in Afghanistan en geldt een strenge interpretatie van de sharia. Vrouwen en meisjes worden onderdrukt en er is sprake van willekeurige arrestaties, zware lijfstraffen en openbare executies. Het land heeft verder te lijden onder een hongersnood én aanslagen van IS. Redenen genoeg om te vluchten uit Afghanistan.
placeholder
Wakil KOHSAR / AFP

Waarom vluchten mensen uit Afghanistan?

  • Veel Afghanen zijn gevlucht vanwege het strenge regime van de Taliban. Er is geen vrijheid van godsdienst en amper vrijheid van meningsuiting. Het is in Afghanistan onveilig voor religieuze minderheden, LHBTI+’ers, journalisten en iedereen die zich niet houdt aan de extremistische normen van de Taliban.
  • Afghanen die de buitenlandse troepen of de vorige regering ondersteunden worden door de Taliban gezien als verraders. Voor bepaalde groepen die voor Nederland hebben gewerkt bestaat een evacuatieregeling van de Nederlandse overheid. VluchtelingenWerk geeft hier uitleg over aan Afghanen en ondersteunt hen.
  • Onder de Taliban zijn de rechten van vrouwen en meisjes sterk ingeperkt. Zo mogen vrouwen niet naar school, bijna niet meer werken en niet zonder mannelijk familielid naar buiten. Kledingvoorschriften worden streng gehandhaafd en bij verkrachting is het de vrouw die gestraft wordt. Bij overspel kan zij zelfs worden gestenigd.

Bijna de helft van Afghanistan lijdt honger vanwege extreme droogte en een ingestorte economie. Meer dan 24 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig.

Afghanistan: oorlog en rampspoed

Al decennialang is Afghanistan het toneel van oorlog, natuurrampen en armoede. Het land bleef in chaos achter na de oorlog met de Sovjet-Unie (1979-1989) en de daaropvolgende burgeroorlog. Dit stelde de religieus extremistische Taliban in staat om razendsnel Afghanistan te veroveren en er van 1996 tot 2001 de dienst uit te maken.

In 2001 werd het opnieuw oorlog in Afghanistan. De Amerikanen vielen het land binnen als reactie op 9/11 en verdreven de regering van de Taliban. Het lukte ze echter niet om het land veilig te maken en een functionerend bestuur te vestigen. Na twintig jaar aanwezigheid trokken de Amerikanen zich in 2021 terug uit Afghanistan en kwam de Taliban weer aan de macht.

placeholder

Afghanen in Nederland

Er wonen in Nederland 61.473 mensen met een Afghaanse achtergrond. De meeste vluchtelingen uit Afghanistan kwamen hier tussen 1992 en 2001, op de vlucht voor de Taliban.

Nederland was tussen 2002 en 2021 actief bij vredesmissies in Afghanistan. De Afghanen die toen hulp boden aan westerse landen zijn nu een doelwit van de Taliban. Sommigen van hen, onder wie een groep bewakers, zijn nog altijd niet geëvacueerd en moeten vrezen voor hun leven.

De Afghaanse bewakers: een ereschuld

We gaan straks wel weer terug naar mama, dacht ik, niet wetende dat ik haar jaren niet zou zien.

-Parwana uit Afghanistan

placeholder

Het verhaal van Parwana

‘De Taliban beschouwde het als verraad dat mijn vader en zijn familie voor internationale bedrijven werkten. Drie broers van mijn vader waren al vermoord. Op een dag vond mijn vader een dreigbrief, waarin stond dat hij direct moest stoppen of anders hetzelfde lot zou ondergaan. "Pak snel wat je hebt, we moeten ervandoor", zei mijn vader geschokt. (...) "We gaan straks wel weer terug naar mama", dacht ik, niet wetende dat ik haar jaren niet zou zien.'’

Lees het volledige verhaal van Parwana

Cijfers over vluchtelingen uit Afghanistan

  • Wereldwijd zijn 6.403.144 Afghanen op de vlucht in 2023. (Bron: UNHCR)
  • In heel Europa werden in 2023 100.935 eerste asielaanvragen door Afghanen ingediend. (Bron: Eurostat)
  • In 2023 vragen 669 Afghanen asiel aan in Nederland (world data.info), in 2022 waren dit er 2732 (bron: IND Asylum Trends)
  • Op 1 januari 2024 wonen er 61.473 mensen met een Afghaanse achtergrond in Nederland. (bron: CBS)