Organisaties die zich inzetten voor vluchtelingen
Vind je hier geen organisatie die aansluit op jouw vraag of aanbod? Bekijk dan het overzicht van initiatieven voor vluchtelingen uit Oekraïne.
Het COA biedt asielzoekers leefbare en veilige opvang en begeleidt hen naar een toekomst in Nederland of daarbuiten, in samenwerking met partners in de samenleving.
Inwoners van Oekraïne kunnen Nederland inreizen zonder visum, dankzij het associatieverdrag dat de EU in 2017 met Oekraïne sloot. Mensen met een biometrisch paspoort mogen hier sowieso 90 dagen vrij verblijven en hoeven geen asiel aan te vragen. Daarom gaan mensen uit Oekraïne in eerste instantie niet naar een asielzoekerscentrum, maar worden zij opgevangen door de gemeenten. Het COA biedt de gemeenten advies en expertise bij de opzet van die opvang. Als mensen uit Oekraïne wel gebruikmaken van het recht om asiel aan te vragen zullen zij – net als alle asielzoekers - worden opgevangen in opvanglocaties van het COA.
- Mail: info@coa.nl
- Telefoonnummer: 088 - 715 70 00
- Website: www.coa.nl
Op dit moment telt ons land slechts 16 professionele tolken Oekraïens. Wij verwachten dat door de grote stroom van vluchtelingen uit het oorlogsgebied Oekraïne we straks niet iedereen kunnen voorzien van een tolkdienst.
Om toch iedereen te kunnen helpen zetten we een noodscenario in:
We zoeken betrokken Oekraïens sprekende mensen die door hun meertaligheid (Nederlands of Engels) vluchtelingen bijstaan als taalondersteuner zodat de vluchtelingen zich in ieder geval verstaanbaar kunnen maken en begrijpen wat er wordt uitgelegd. Ken je iemand of ben jij iemand die als taalondersteuner de Oekraïense vluchtelingen wil helpen? Meld je dan aan!
- Website: Vacature Taalondersteuner Oekraïens
- Mail: resources@globaltalk.nl
De IND beoordeelt alle verzoeken van mensen die in Nederland verblijf willen aanvragen of die Nederlander willen worden.
Subpagina: Oekraïne gevolgen verblijf en aanvragen
Kerk in Actie helpt in Oekraïne en de buurlanden Oekraïense vluchtelingen via lokale partnerorganisaties, waaronder de Lviv Education Foundation (LEF). LEF biedt hulp in de Oekraïense dorpen, vangt de vluchtelingen die onderweg zijn op en voorziet hen van voedsel, onderdak en transportmiddelen. Daarnaast bieden we in Oekraïne zelf maar ook aan de grenzen hulp via ons internationale kerkelijk netwerk ACT Alliance (Action by Churches Together).
Op onze site vind je tips om aandacht te vragen voor Oekraïense vluchtelingen en het in je omgeving bespreekbaar te maken, ook met kinderen en jongeren. En het idee om je kerk open te doen zodat mensen terecht kunnen voor bezinning, gebed, een kaars branden.
Voor het werk voor opvang van Oekraïense vluchtelingen in Nederland verwijzen we naar de Protestantse Kerk in Nederland.
Mail: info@kerkinactie.nl
Telefoonnummer: 030-8801456
Website: Noodhulp Oekraïne
Het Leger des Heils zet zich nationaal en internationaal in voor Oekraïense vluchtelingen. Op nationaal niveau is het Leger des Heils betrokken bij het organiseren van noodopvang in gemeenten en coördineert het Leger des Heils samen met Takecarebnb, Vluchtelingenwerk en het Rode Kruis de particuliere opvanginitiatieven. Het Leger des Heils is verantwoordelijk voor de begeleiding van gastgezinnen. Dit gebeurt met inzet van vrijwilligers. Daarnaast biedt het Leger des Heils in samenwerking met VWN en RK professionele ambulante ondersteuning van vluchtelingen.
Het Leger des Heils is als internationale organisatie ook actief in de oorlogsregio. In Oekraïne, Rusland en de grenslanden is snel en accuraat ingespeeld op de ontstane situatie. Overal wordt direct gereageerd op behoeften van ontheemde mensen afkomstig uit het oorlogsgebied. Noodhulpteams met een internationale samenstelling, gaan in de regio onvermoeibaar door met het bieden van noodhulp. Er wordt dagelijks – ook in gebieden waar strijd is – druk gewerkt aan opvang, transporten, het verstrekken van voedsel, water en medicamenten en uiteraard het bieden van geestelijke ondersteuning.
Website: Liveblog Oekraïne
Vrijwilligerswerk Oekraïne: https://www.legerdesheils.nl/vacatures/vrijwilligers-oekraine
Op het meldpunt Hulp voor Dieren uit Oekraïne kan hulp aangevraagd worden voor dieren die de oorlog zijn ontvlucht. Samen zoeken verschillende dierenhulporganisaties op basis van de binnengekomen hulpvragen naar passende oplossingen.
- website: www.hulpvoordierenuitoekraine.nl/nl/
- telefoonnummer: 088-8113333 (bereikbaar van 09.00 - 17.00 uur)
- e-mail: info@hulpvoordierenuitoekraïne.nl
LET OP: Er zijn invoerregels voor huisdieren vanuit Oekraïne (bericht NVWA 01-03-2022)
MIND Korrelatie is er voor iedereen die angstige en onzekere gevoelens ervaart door de oorlog in Oekraïne en de dreiging die daarvan uitgaat. Denk bijvoorbeeld aan de algemene angst voor (deze) oorlog en voor nucleaire wapens, maar ook aan mensen die hierdoor terugvallen in negatieve gevoelens door eerdere trauma’s en mensen met een angststoornis die hierdoor ernstiger klachten krijgen.
Bij MIND Korrelatie kun je gratis en anoniem terecht bij professionele hulpverleners. De organsiatie is van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 21:00 uur bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook met een hulpverlener chatten, appen en mailen. Kijk voor alle openingstijden en contactgegevens op www.mindkorrelatie.nl
MIND Korrelatie vangt zelf geen vluchtelingen op, maar de mensen die dat wél doen en op enig moment mentaal last krijgen van wat zij horen en meemaken, kunnen bij MIND Korrelatie terecht voor hulp en advies.
- vraag@wijzijnmind.nl
- 0900-1450
Nidos regelt de opvang en voogdij voor alleenstaande minderjarige vluchtelingkinderen. Veel van de gevluchte alleenstaande Oekraïense kinderen worden opgevangen door hun eigen familie/kennissen. Voor alleenstaande minderjarige kinderen zonder familie/kennissen zoeken we gezinnen binnen de Oekraïense gemeenschap in Nederland. Wij werken bij Nidos met cultuurgezinnen met een vergelijkbare achtergrond qua cultuur en taal.
Ben je een minderjarig, gevlucht en in Nederland zonder ouders? Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met het Nidos kantoor in jouw regio, zie voor contactgegevens onze website; www.nidos.nl en dan Organisatie->Kantoren.
Vangt u op dit moment een alleenstaand vluchtelingenkind op? In dat geval moet voogdij worden geregeld. Benader daarvoor het Nidos kantoor in uw regio, zie voor contactgegevens onze website; www.nidos.nl en dan Organisatie->Kantoren.
Voor vragen over opvangouder worden kijkt u op: https://www.nidos.nl/voor-opvangouders/opvangouder-worden/. Daar vindt u ook een aanmeldformulier, dat u kunt mailen naar opvangouders@nidos.nl. Ons streven is om op volledige aanmeldingen binnen 14 dagen te reageren (door de drukte kan het iets langer duren).
Algemene vragen stelt u via contact@nidos.nl. Vacatures via werkenbijnidos.nl.
Zorg en ondersteuning voor Oekraïense vluchtelingen
Oekraïners die vluchten voor oorlogsgeweld worden ook in Nederland opgevangen. Iedereen hoopt dat zij op den duur hun levens weer kunnen oppakken, maar daarvoor is hun gezondheid cruciaal. We moeten daarom vanaf dag één in de opvang van vluchtelingen ook aandacht hebben voor hun welzijn, gezondheidsklachten (fysiek en mentaal) tijdig signaleren en goede toegang tot zorg geven.
Veel Oekraïners worden opgevangen door gemeenten en particulieren, en niet door het COA omdat zij niet de reguliere asielprocedure ingaan. Het is daarom belangrijk dat hulpverleners en vrijwilligers weten hoe de zorg georganiseerd is en waar ze op moeten letten. Bij de eerste opvang van vluchtelingen is een aantal zaken heel belangrijk:
1. De toegang tot zorg en vergoeding zorgkosten;
2. Informatie over hoe de zorg geregeld is in Nederland;
3. Vroege signalering en passende hulp bij psychische klachten;
4. Aandacht voor gezondheid bij de het bieden van oplossingen en ondersteuning;
5. Aandacht voor jeugd;
6. Inzet van tolken.
Meer informatie over deze onderwerpen vind je hier:
https://www.pharos.nl/zorg-en-ondersteuning-voor-oekraiense-vluchtelingen/
https://www.pharos.nl/coronavirus/
Hoe wordt zorg geregeld en vergoed?
Oekraïense vluchtelingen krijgen een speciale status waarmee ze voorlopig in Nederland kunnen blijven (voor info klik hier). Omdat mensen zelf geen Nederlandse zorgverzekering hebben, wordt de zorg vergoed via de Subsidieregeling Onverzekerden van het CAK. Het gaat dan om medische noodzakelijke zorgkosten, oftewel zorg die valt onder de basisverzekering. Huisartsen, ziekenhuizen, verloskundigen en apotheken kunnen de kosten declareren via de website van het CAK. Binnenkort volgt hier meer informatie over voor zorgverleners.
Voor zorg die wellicht buiten de basisverzekering valt kun je terecht bij de zorgverzekeringslijn.
Wij roepen onze plaatselijke kerken in Nederland op om Oekraïense vluchtelingen gastvrij te ontvangen en hun hulp aan te bieden aan de burgerlijke gemeenten. Dat kan door opvangadressen aan te bieden, maar ook om de kerk open te stellen, welkomstactiviteiten te houden en mensen wegwijs te maken.
Waar kunnen lokale kerken bij helpen? We denken aan:
- Opvanglocaties bij mensen thuis of in gebouwen die daarvoor geschikt kunnen worden gemaakt. We adviseren mensen om zich aan te melden bij Takecarebnb.
- Voedsel, kleding, medische zorg (zijn kosten voor medische hulp in Nederland gedekt), weekgeld.
- 'Warm welkom': gezamenlijke maaltijden, culturele bijeenkomsten.
- 'Open kerk': open de kerk als mensen een plek zoeken om even tot rust te komen of een luisterend oor nodig hebben..
- Wegwijs: help mensen wegwijs te raken in de Nederlandse samenleving. Waar zijn de winkel en de huisarts, hoe reis je met openbaar vervoer?
Mail: info@protestantsekerk.nl
Telefoonnummer: 030-8801880
Website: https://protestantsekerk.nl/nieuws/wat-kun-je-doen-voor-oekraine/
De Refugee Talent Hub is een werkgeversinitiatief. Wij slaan de brug tussen vluchtelingen en werk, met betaald werk als doel. Inmiddels zijn er 47 werkgevers bij ons aangesloten. Dat zijn met name de grotere corporates: IKEA, ABNAmro, Rabobank, Microsoft, Arcadis, Sweco ea. De activiteiten die wij met deze werkgevers organiseren, staan open voor vluchtelingen die in Nederland wonen en op zoek zijn naar werk. Dat geldt ook voor Oekraïense vluchtelingen: wij maken geen onderscheid naar nationaliteit. Een actueel overzicht van activiteiten is te vinden op refugeetalenthub.com/activiteiten.
Daar vind je onder andere een online bijeenkomst specifiek voor Oekraïense vluchtelingen. Daarin leggen wij uit hoe de Nederlandse arbeidsmarkt werkt, geven wij tips voor solliciteren in Nederland, delen we ons netwerk en gaan we in op specifieke vragen met betrekking tot Oekraïners en werk.
- Mail: info@refugeetalenthub.com
- Website: www.refugeetalenthub.com
TeamUp is een gezamenlijk programma van Save the Children, UNICEF Nederland en War Child voor gevluchte kinderen in Nederland. Met TeamUp bieden we gestructureerde spel- en bewegingsactiviteiten voor gevluchte kinderen in opvanglocaties en scholen. Zo leren kinderen spelenderwijs omgaan met hun emoties, krijgen ze meer vertrouwen en bouwen ze aan een hoopvolle toekomst. De activiteiten van TeamUp in Opvanglocaties worden volledig gefaciliteerd door professionele vrijwilligers. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via sollicitatieteamup.nl.
Vanuit ons Lobby & Advocacy team in Nederland pleiten we voor humanitarian funding en access, bescherming van kinderen en hun families op de vlucht, naleven van het internationaal humanitair recht, en het stoppen van het gebruik van explosieven in bevolkte gebieden.
In samenwerking met de kind in azc werkgroep dringen we er bovendien bij de gemeenten en uitvoerende organisaties op aan veilige, stabiele opvang te bieden aan kinderen, en pleiten we voor kleinschalige opvang. I.s.m. het LOWAN pleiten we voor toegang tot onderwijs voor álle kinderen; ook waar een BSN ontbreekt.
Save the Children is een van de hulporganisaties van Giro555 en doet mee aan de gezamenlijke nationale actie voor Oekraïne.
- Mail: info@savethechildren.nl
- Telefoonnummer: 070 - 338 44 48
- Website: www.savethechildren.nl
Slachtofferhulp Nederland biedt emotionele ondersteuning aan mensen in Nederland (zoals familieleden) die betrokken zijn bij personen in Oekraïne; en vanwege die situatie emotionele opvang wensen. Dat kan zowel individueel als in groepsverband.
- Mail: contact@slachtofferhulp.nl
- Telefoonnummer: 0900-0101
- Website: www.slachtofferhulp.nl
Stichting Vluchteling steunt mensen op de vlucht in een rondom conflictgebieden via een groot netwerk van lokale en internationale noodhulporganisaties.
- Mail: info@vluchteling.nl
- Nummer: 070 - 346 89 46
- Website: www.vluchteling.nl
Het UAF zet zich in voor de ontwikkeling van gevluchte studenten en professionals en hun integratie op de Nederlandse arbeidsmarkt. Dat doen we al sinds 1948. We behartigen hun belangen, geven advies en bieden begeleiding en financiële steun. Onze kennis en ervaring delen we met onderwijsinstellingen, werkgevers en gemeenten.
Oekraïense vluchtelingen die in Nederland asiel hebben aangevraagd en willen studeren of werken helpen we op weg met informatie en advies.
Takecarebnb koppelt gastgezinnen met een logeerplek aan vluchtelingen die een fijne plek nodig hebben. Hier komen ze tot rust, en leren ze Nederland en Nederlanders kennen. Ook voor gastgezinnen heeft het logeren vele voordelen, je komt in aanraking met mensen uit een ander land en kan concrete bijdragen aan vluchtelingenproblematiek.
Op 1 maart stelde Staatssecretaris Van der Burg dat hij het voor Nederlanders die een logeerplek hebben makkelijker wil maken om Oekraïners op te vangen.
Takecarebnb houdt zich bezig met de screening van gastgezinnen. Wij verzorgen niet de koppeling tussen vluchteling en gastgezin. We gunnen elke vluchteling een fijn gastgezin!
- Mail: info@takecarebnb.org
- Website: takecarebnb.org/
Zie ook elders op dit platform: Meer informatie over een vluchteling in huis nemen >>
UNHCR werkt al sinds 1994 in Oekraïne en voert op tal van plaatsen beschermings-, hulp- en onderdakprogramma’s uit. Sinds 2014 hebben we een noodhulpoperatie in Oekraïne en sinds het begin van deze crisis hebben we onze hulp opgeschaald. We zijn ook in alle buurlanden aanwezig om ondersteuning te bieden en waar de operaties worden opgeschaald. Voor meer informatie over ondersteuning aan vluchtelingen in alle buurlanden zie: help.unhcr.org.
UNHCR Nederland houdt toezicht op de uitvoering van het Vluchtelingenverdrag van 1951 in Nederland. UNHCR Nederland monitort becommentariëren de ontwikkelingen in beleid, wetgeving en de dagelijkse praktijk van vluchtelingenbescherming en biedt advies en expertise aan de Nederlandse overheid.
- Mail: netth@unhcr.org
- Telefoonnummer: 06 57 60 21 58
- Website: www.unhcr.org
UNICEF geeft advies aan lokale vrijwilligersorganisaties en biedt een training om kinderen een veilige speelplek (kinderkamer) te bieden in noodopvanglocaties. Het idee hierachter is dat kinderen gelegenheid krijgen om te spelen onder begeleiding, zodat zij loskomen van de stress van hun onzekere situatie en zich weer even kind kunnen voelen.
De training aan de (vrijwillige) begeleiders van de kinderkamer zorgt voor kennis over het begeleiden van kinderen. Tijdens de training wordt aandacht besteed aan:
- de veiligheid van het kind (Child Safeguarding)
- het bieden van structuur en houvast aan het kind
- cultuursensitief werken
- hoe om te gaan met misdragingen van het kind, en
- het signaleren van opmerkelijk gedrag van het kind
- Wij staan in elk asielzoekerscentrum in Nederland klaar met een team van medewerkers en vrijwilligers om Oekraïners in deze moeilijke en emotionele tijd op te vangen.
- Wij geven persoonlijke begeleiding aan vluchtelingen bij hun asielprocedure en maken ze wegwijs in de Nederlandse samenleving.
- Wij komen op voor de belangen van vluchtelingen en zetten druk op het kabinet om hen te beschermen.