De Postcode Loterij helpt!

De Nationale Postcode Loterij bestaat al meer dan 30 jaar. Al sinds het begin steunt de Loterij het werk van VluchtelingenWerk en zijn wij partners. Elk jaar ontvangen wij een belangrijke bijdrage van de grootste goededoelenloterij van Nederland. In 2023 is dat maar liefst 10 miljoen euro. Daar zijn wij ontzettend blij mee. Ontdek wat VluchtelingenWerk allemaal doet met de bijdrage van de Postcode Loterij.
placeholder

Projecten die de overheid niet betaalt
VluchtelingenWerk ontvangt steun van de overheid voor de uitvoering van een deel van ons werk. Toch zijn er ook veel zaken die de overheid niet kan of wil financieren. De bijdragen van onze donateurs en die van de Postcode Loterij stellen ons in staat om belangrijk werk te doen dat de overheid niet financiert, zoals projecten voor kinderen in azc’s en noodopvang (Time4You) en projecten gericht op het versterken van draagvlak voor vluchtelingen in de samenleving zoals Bakkie Doen en Bekend maakt Bemind. Daarnaast draagt de Loterij bij aan ons internationaal programma en aan het ondersteunen van onze vrijwilligers.

placeholder

Innovatie en snel handelen
De steun van de Postcode Loterij maakt ook innovatie mogelijk. Een mooi voorbeeld daarvan is het digitale platform RefugeeHelp.nl Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak en in korte tijd tienduizenden Oekraïners in ons land een veilig heenkomen zochten, hebben we in zeer korte tijd het digitale platform RefugeeHelp opgezet. Met dit platform konden we grote aantallen Oekraïense vluchtelingen snel van noodzakelijke informatie voorzien: over zaken als huisvesting, medische zorg, activiteiten en juridische hulp. Een extra bijdrage van de Postcode Loterij stelde ons in staat om het platform te verbeteren, uit te breiden en het ook voor alle andere vluchtelingen in Nederland beschikbaar te maken.

Eigen bijdragen mogelijk voor projecten
VluchtelingenWerk ontwikkelt projecten om vluchtelingen te ondersteunen. Bijvoorbeeld bij het vinden van werk, te voorkomen dat ze in de schulden raken of om vluchtelingkinderen in de opvang te ondersteunen. Voor deze projecten vragen we steun aan fondsorganisaties. Deze fondsen zijn vaak bereid om projectfinanciering te bieden, maar vragen ons om ook een eigen bijdrage te leveren. Dat kan met middelen van de Loterij en die eigen investering leidt ertoe dat deze fondsen eerder bereid zijn projecten te financieren. Bijvoorbeeld bij de EU-fondsen is 10% eigen investering voldoende om de andere 90% te verkrijgen.

Onafhankelijke belangenbehartiging
VluchtelingenWerk komt op voor de belangen van vluchtelingen. We stellen ons regelmatig kritisch op tegenover het vluchtelingenbeleid van de overheid. De bijdrage die we van de Nationale Postcode Loterij ontvangen en de bijdragen van onze donateurs stellen ons in staat om dat onafhankelijk te doen. Tegelijkertijd kunnen we de overheid ook garanderen dat wij hun subsidies niet gebruiken voor beleidsbeïnvloeding, maar die uit eigen middelen financieren.


Samengevat: met de steun van de Postcode Loterij kan VluchtelingenWerk:

  • zich onafhankelijk opstellen van de overheid en opkomen voor de belangen van vluchtelingen;

  • projecten uitvoeren die de overheid niet wil of kan financieren, zoals Time4You voor kinderen in azc’s en noodopvang;

  • projecten uitvoeren die bijdragen aan meer draagvlak voor vluchtelingen in de samenleving zoals Bakkie Doen en Bekend maakt Bemind;

  • onze aanpak vernieuwen: een mooi voorbeeld daarvan is het digitale platform RefugeeHelp waar vluchtelingen alle mogelijke informatie over hun verblijf in Nederland kunnen vinden.;

  • vermogensfondsen willen onze projecten vaak steunen met grote bijdragen, maar vragen ons om ook zelf een deel van de kosten te betalen. De Postcode Loterij maakt dat mogelijk.

338 miljoen voor goede doelen dankzij deelnemers
Tijdens het Goed Geld Gala van de Postcode Loterij  staat men stil bij de miljoenenopbrengst die vorig jaar bij elkaar is gespeeld door de ruim 3 miljoen deelnemers van de Postcode Loterij. In 2023 is er 338 miljoen euro beschikbaar voor goede doelen gaat naar een grote verscheidenheid aan organisaties die ieder op hun eigen manier bijdragen aan een groene, rechtvaardige en gezonde wereld.

Het grootste deel van deze steun bestaat uit meerjarige bijdragen. Dankzij de deelnemers kunnen 146 organisaties, waaronder VluchtelingenWerk Nederland elk jaar opnieuw rekenen op deze hulp. Zij mogen het bedrag vrij besteden, want zij weten als geen ander waar de steun het hardste nodig is. We steunen organisaties die hulp bieden binnen Nederland, zoals KWF Kankerbestrijding, Voedselbanken Nederland, Natuurmonumenten en Stichting het Gehandicapte Kind. Maar ook organisaties die buiten Nederland actief zijn, zoals Artsen zonder Grenzen, Wereld Natuur Fonds, UNICEF en Save the Children. Naast meerjarige steun, ontvangt een aantal organisaties een eenmalige schenking of een bijdrage voor een specifiek project.

Help mee en doe een gift

Met jouw bijdrage kunnen wij de Nederlandse en Europese politiek blijven aansporen tot een humaner vluchtelingenbeleid. Jouw steun is onmisbaar voor vluchtelingen die gedwongen zijn alles achter zich te laten op zoek naar veiligheid. 

Ja, ik help mee!