Dossier Oekraïne
Achtergrond
De spanningen tussen Oekraïne en Rusland bestaan al lange tijd. De Russische president Poetin ziet de toenadering van Oekraïne tot de Europese Unie en de NAVO als een bedreiging voor Rusland. De huidige problemen begonnen toen de pro-Russische president Janoekovitsj in 2014 werd afgezet na maandenlange protesten tegen zijn bewind (de Maidanrevolutie). Bij deze protesten komen meer dan honderd mensen om. Aanleiding voor de protesten was het besluit van president Janoekovitsj om de lopende besprekingen met de EU over een associatieverdrag op te schorten en ervoor te kiezen de banden met Moskou aan te halen. Na de afzetting van de pro-Russische president slaat Rusland terug door het zuidelijke schiereiland de Krim in te nemen en een opstand in het oosten te ontketenen: Pro-Russische separatisten roepen de onafhankelijkheid uit in een gedeelte van de oostelijke provincies Loegansk en Donetsk.
De oorlog begint
De oorlog tussen de separatisten en de Oekraïense strijdkrachten die daarop volgt heeft sinds 2014 aan 14.000 mensen het leven gekost, onder wie 3000 burgers. De oorlog begint In 2021 lopen de spanningen verder op. Rusland bouwt een grote troepenmacht op in het grensgebied met Oekraïne en houdt militaire oefeningen. Diplomatiek overleg geeft geen resultaat. Op 24 februari 2022 valt Rusland Oekraïne binnen en begint een groot offensief. Steden, infrastructuur en militaire doelen worden gebombardeerd. Vele burgers komen om door het oorlogsgeweld, onder wie kinderen. Binnen enkele dagen ontvluchten honderdduizenden mensen het land. Na zes weken zijn dat er meer dan vier miljoen. De meesten zoeken een veilig heenkomen in de buurlanden, zoals Polen, Hongarije en Roemenië. Onder de vluchtelingen bevinden zich ook mensen met wortels in bijvoorbeeld Syrië en in Afrikaanse landen, die als vluchteling of internationale student naar Oekraïne zijn gekomen. Vanwege hun afkomst ondervinden zij achterstelling en obstakels bij hun poging Oekraïne te verlaten en zichzelf in veiligheid te brengen in de buurlanden.
Wat doet VluchtelingenWerk?
Voor het eerst in lange tijd is er een nieuwe oorlog in Europa. Nederland moet Oekraïners die bij ons bescherming zoeken met open armen ontvangen. Dit doen wij voor vluchtelingen:
- Wij staan in elk asielzoekerscentrum in Nederland klaar met een team van medewerkers en vrijwilligers om Oekraïners in deze moeilijke en emotionele tijd op te vangen.
- Wij geven persoonlijke begeleiding aan vluchtelingen bij hun asielprocedure en maken ze wegwijs in de Nederlandse samenleving.
- Wij komen op voor de belangen van vluchtelingen en zetten druk op het kabinet om hen te beschermen.
- Wij ondersteunen lokale partnerorganisaties bij de opvang en bescherming van vluchtelingen in en om Europa.
Feiten en cijfers
- Oekraïne heeft ongeveer 43 miljoen inwoners
- Ruim 17% van de bevolking bestaat uit etnische Russen
- In de eerste maand na de Russische invasie raken ruim 10 miljoen mensen ontheemd (van wie 6,5 miljoen binnen Oekraïne zelf)
- In de Europese Unie vroegen vorig jaar 5.301 Oekraïners asiel aan
- In Nederland vroegen vorig jaar 71 Oekraïners asiel aan