Alles wat je moet weten over vluchtelingen

Vluchten betekent dat je tegen je zin weg moet uit je eigen land. Vrienden, familie: alles wat je hebt laat je achter, zonder te weten of je ooit nog terugkomt. Mensen vluchten omdat ze gevaar lopen, bijvoorbeeld omdat er oorlog is. Net zoals Sara uit Syrië en Gerben in de Tweede Wereldoorlog. Hun verhalen las je in de Kidsweek. Op deze pagina vertellen we je nog veel meer over vluchtelingen en wat jij voor hen kunt doen.
placeholder

Eindelijk ziet Sara haar vader terug

Sara (15 jaar) miste haar vader enorm, toen hij in zijn eentje naar Nederland vluchtte. In de Kidsweek vertelt ze:

'Ik wilde graag met hem mee maar dat kon niet. Hij wilde eerst weten of het wel veilig voor ons was. Ik vertrok met mijn moeder en zusje naar mijn opa en oma in Libanon. Toen mijn vader het veilig genoeg vond zijn mijn moeder, mijn zusje en ik met het vliegtuig naar Nederland gekomen. Ik was zo blij toen ik mijn vader eindelijk weer zag! Ik rende op hem af en begon hem meteen te knuffelen.'

VluchtelingenWerk was erbij toen Sara haar vader na al die maanden weer zag op Schiphol. Bekijk hier de foto's.

 

 

 

 

 

 

-

Leer meer over vluchtelingen

Hoeveel vragen had jij goed in de quiz over vluchtelingen? Weet jij nu wie een asielzoeker is en wanneer je een vluchteling bent? Super! Als je nog meer wilt weten over vluchtelingen, bekijk dan – samen met je leraar of ouders – een van onze gratis lespakketten.  Daarin leer je meer over de redenen waarom mensen moeten vluchten, want dat is lang niet alleen vanwege een oorlog. Ook leer je wanneer vluchtelingen in Nederland mogen blijven en wie dat beslist, en wat vluchtelingen nodig hebben om zich in Nederland thuis te voelen.

Kom in actie vanuit je eigen huis!

Nu het coronavirus in Nederland rondwaart, hebben kinderen in asielzoekerscentra (azc) het extra zwaar. Zij kunnen nu vaak niet naar school en alle leuke activiteiten op het azc zijn afgelast. Wil jij hen helpen? Dat kan! Er zijn heel veel leuke activiteiten die je kunt doen voor vluchtelingen, ook thuis. Zo kun je oude speelgoed, zelf gebakken koekjes en andere leuke spulletjes en lekkere dingen online verkopen. Of organiseer een online optreden! Ook kun je je laten sponsoren voor een sportieve uitdaging. Maar een eigen actie bedenken kan uiteraard ook. Er is heel veel mogelijk om vluchtelingen in Nederland te helpen, ook nu we met z'n allen zoveel mogelijk thuis moeten blijven! Je leest er hier alles over.

Wij zijn vrij!

Op de website van 'wij zijn vrij' lees en beleef je de indrukwekkende verhalen van kinderen en volwassenen die lange tijd niet vrij waren. Bijvoorbeeld omdat ze in oorlog leefden of omdat ze niet konden zijn wie ze waren. Zo vertelt de Syrische Adam (12 jaar):

'Ik kreeg altijd buikpijn wanneer de vliegtuigen eraan kwamen. Dan moesten we schuilen in de gang, op onze hurken. We hebben wel eens bommen heel dichtbij horen vallen. Dat was dan een hele harde knal. We hoorden ook vaak geweren. Dat klinkt echt veel harder dan vuurwerk.'

Door de verhalen leer je hoe belangrijk vrijheid is en waarom wij dat in Nederland moeten koesteren.

Het verhaal van Parwana

Toen Parwana 8 jaar was, vluchtte ze samen met haar vader uit Afghanistan. Het was daar zo gevaarlijk geworden dat ze zelfs niet konden wachten op haar moeder. In dit filmpje vertelt ze over haar vlucht en de eerste, moeilijke jaren in Nederland. Wil je meer persoonlijke verhalen horen van vluchtelingkinderen? Op ons YouTube-kanaal vind je nog veel meer interessante verhalen!