Oorlog Oekraïne: wat doen wij internationaal?

Sinds de start van de oorlog in Oekraïne zijn bijna 13 miljoen mensen hun huis ontvlucht. Zo’n 6 miljoen daarvan hebben het land verlaten. Polen vangt ruim 3,3 miljoen vluchtelingen op, Hongarije ruim 610.000. VluchtelingenWerk ondersteunt lokale organisaties in deze Oekraïense buurlanden met onze kennis en expertise, maar ook met financiële steun, zoals bij de Hungarian Helsinki Committee.
placeholder

Capaciteitsversterking in tijden van oorlog

De Hungarian Helsinki Committee zet de steun van VluchtelingenWerk in om juridische hulp te verlenen, met name ook aan kwetsbare groepen, Ook investeren ze in het trainen van medewerkers en vrijwilligers van andere organisaties en NGOs, zodat zij de juiste (juridische) informatie aan vluchtelingen uit Oekraïne kunnen verstrekken. Daarnaast houdt  de mensenrechtenorganisatie zich bezig met het monitoren van de situatie en meertalige informatievoorziening.

Snel reageren

'De Hungarian Helsinki Comittee zet zich al tientallen jaren in voor de rechten van vluchtelingen. Toen de oorlog in Oekraïne begon moesten we razendsnel reageren. We verstrekken informatie en juridische hulp aan de duizenden vluchtelingen die dagelijks arriveren,' zegt Anikó Bakonyi, Senior programme officer van het Hungarian Helsinki Committee.

Door het gebrek aan een functionerend asielsysteem, wordt hulp aan vluchtelingen overgelaten aan NGO’s en vrijwilligers. We zouden deze activiteiten niet kunnen uitvoeren zonder de steun van VluchtelingenWerk.

Anikó Bakonyi, Senior programme officer, Hungarian Helsinki Committee

Over de Hungarian Helsinki Committee

De Hungarian Helsinki Committee zet zich in voor mensenrechten, rechtsstaat, en democratie door middel van juridische interventies en belangenbehartiging. De organisatie biedt hulp aan vluchtelingen, gedetineerden en slachtoffers van geweld bij wetshandhaving.

Samenwerken in en om Europa

VluchtelingenWerk ondersteunt lokale mensenrechtenorganisaties in Europa en op Curaçao, zodat zij zich nog beter kunnen inzetten voor vluchtelingen en asielzoekers. We bieden biedt praktische, juridische en financiële steun, zoals met het Step Up Fonds voor capaciteitsontwikkeling.

Wil je op de hoogte blijven van onze internationale activiteiten?

Schrijf je dan in voor onze internationale nieuwsbrief!